Hoppa till huvudinnehåll

Simulering i prehospitalt projekt kring videostöd för bedömning av akut sjuka barn

tisdag, april 25, 2023

I april arrangerade PICTA en heldags simulering av videokonsultation mellan ambulans och Akutmottagningen för Barn, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. 

Simulering av videostöd för akut sjukt barn

Nyligen arrangerade vårt program för prehospital innovation och utveckling, PICTA, en heldags simulering av videokonsultation mellan ambulans och Akutmottagningen för Barn, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Simuleringen är en del av det PICTA-ledda projektet Videostöd för prehospital bedömning av barn som startade i januari i år. 

Dockan "Charlie" är 2 år och har i det första caset haft nästan 40 graders feber i tre dagar, är ändå rätt pigg enligt "mamma" Elin Maxstad, projektledare på PICTA, men har fått utslag och pulsen är lite hög. Ambulansen tillkallas och ambulanssjuksköterskorna Helena Ryge och Andreas Ringeby kommer för att göra en bedömning av om "Charlie" behöver åka med till barnakuten eller kan stanna hemma alternativt hänvisas till vårdcentral. PICTAs Andreas Dehre täcker kunnigt upp för teknikstrul och ser manuellt till att alla kan följa de olika case-beskrivningarna.

Ipadvy
Elin och Challe

I ett annat rum sitter specialistsjuksköterskorna Martin Klasson och Karolina Lausten-Thomsen som i vanliga fall arbetar på barnakuten. Ambulanspersonalen ringer upp Martin och Karolina i ett videosamtal så att de kan se "Charlie" på sin mobila enhet (både iPhone och iPad testas).

I det första caset kunde "Charlie" stanna "hemma" tills vidare, medan han inte mådde alls lika bra i andra caset och fick åka med ambulansen in till Östra. 

Studentutvärdering av utrustningen
Dehre sköter detaljerna på datorn

PICTAs Jonatan Green och Pontus Frick - även de ambulanssjuksköterskor på Ambulansen SU - är på plats och fixar & trixar med tekniken. Under dagen testas både Cisco VMR via mobil och ett headset från Jodapro.

 

Kandidatstudenter en del av simuleringen

Simuleringarna observerades också av en grupp kandidatstudenter från Medicinteknikprogrammet på Chalmers: Alexandra Johansson, Ebba Alvaeus Tynnerstål, Tove Thedin Olsson, Elina Sandoff och Anna Fassih. (Sofia Börjesson Rintala var inte med under dagen, men är också med i teamet). Tjejerna tog tillfället i akt och frågade såväl ambulanssjuksköterskorna som sköterskorna på barnakuten hur de hade upplevt de olika lösningarna.

- Den här workshopen är ett av flera moment i det kandidatuppsatsarbete som vi gör på PICTA i vår, säger Alexandra Johansson, en av studenterna. Tidigare har vi också gjort en kartläggning av olika videotekniker, några av oss har varit på studiebesök på Akutmottagning Barn och några har åkt med i ambulans. Vi har också gjort en nationell enkätundersökning vars resultat vi just nu håller på att sammanställa.

 

Läs mer om projektet Videostöd för prehospital bedömning av barn

Studenter