Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges första storskaliga generativa språkmodell

fredag, februari 24, 2023

AI Sweden bygger tillsammans med RISE och WASP WARA Media & Language den första riktigt storskaliga generativa språkmodellen för de nordiska språken och i första hand svenska. I januari började de bjuda in utvecklare och praktiker till en kontrollerad pre-release av modellerna.

Lindholmen Science Park med Chalmers byggnad kuggen till höger

Den första storskaliga, generativa språkmodellen för nordiska språk och primärt svenska utvecklas nu på AI Sweden, Sveriges nationella centrum för tillämpad artificiell intelligens, där Lindholmen Science Park står som värdorganisation. Baserat på samma tekniska principer som GPT-3, som ligger bakom den mycket uppmärksammade ChatGPT, kommer GPT-SW3 att hjälpa svenska organisationer att bygga språkapplikationer som aldrig tidigare varit möjliga. 

– Vår modell är i samma härad som ChatGPT och består av ett antal språkmodeller för svenska. Vi har jobbat med den underifrån och upp och den ger oss en kontroll och transparens som vi inte har med ChatGPT, säger Daniel Gillblad på AI Sweden i en intervju med Dagens Industri.

Mer om GPT-SW3

I projektet för GPT-SW3 ingår, förutom AI Sweden, även forskningsinstitutet RISE och Wallenbergs AI-satsning Wasp Wara Media & Language.

Läs mer och ansök om access till modellen här
AI Sweden efterfrågar fler företag som vill samverka i projektets utveckling.