Hoppa till huvudinnehåll

Tredje jobbmässan för ukrainska flyktingar lockade flest besökare hittills

torsdag, juni 9, 2022

Den 7 juni arrangerade projektet #ConnectWithUkraine årets tredje jobbmässa som också blev den mest välbesökta hittills. Syftet med mässorna är att hjälpa ukrainska flyktingar att knyta kontakter med svenska företag och därmed komma in på den svenska arbetsmarknaden så snabbt som möjligt.

Den 7 juni var det dags för #ConnectWithUkraines tredje jobbmässa, denna gång här på Lindholmen Science Park. Idén som startades av eldsjälarna Mariya Melnyk, Lindholmen Science Park, och Lovisa Bohlin, International House, vänder sig främst till ukrainska flyktingar för att hjälpa dem att hitta arbete så snabbt som möjligt, men det finns samtidigt ett stort behov av kompetent personal i flera branscher som Lindholmen Science Park vill bidra till att fylla. Veckans jobbmässa, som var den mest välbesökta hittills med runt 160 besökare, hade fokus på hotell-, restaurang- och andra servicebranscher.

- Vi är ett bemanningsföretag inom restaurangbranschen, berättar Linda Soovik från Restaurangassistans. Vi deltog även på förra jobbmässan och träffade då flera bra kandidater. Av dessa har vi redan anställt sex och vi har mycket goda förhoppningar även denna gång!

Oksana Sribniak, som arbetade som operationssjuksköterska i Ukraina, får en pratstund med Mathias Bjurmalm, RestaurangAssistans. Tolkar gör Mariya Melnyk.

- Att få ett arbete är viktigt ur så många hänseenden, säger Mariya Melnyk. Både för att få meningsfull sysselsättning och för att kunna bli självförsörjande, men även för att lära sig språket och skapa ett eget kontaktnät i det nya landet. 

Någon som instämmer i det är Svitlana Norets som arbetade som volontär på mässan med att tolka mellan ukrainska och engelska. Svitlana flydde nyligen Ukraina på grund av kriget och söker nu arbete här samtidigt som hon lär sig svenska. 

Nigar Ibrahim och hennes kollega på YESBOX förklarar det svenska ekosystemet för Svitlana Norets, nyanländ kommunikationsrådgivare från Ukraina. 

- Jag har lång erfarenhet som kommunikationsrådgivare i Ukraina, säger Svitlana. Nu hoppas jag få möjlighet att arbeta med liknande uppgifter för Göteborg.

Svitlana passade på att prata med Nigar Ibrahim på YESBOX som är en resurs för den som har en innovation eller affärsidé och som funderar på att starta eget. 

Utöver företagen som deltog kunde besökarna också prata med representanter från Skatteverket som informerade företag om vad som gäller för att anställa ukrainier, VGR-akademin som gav en introduktion till det svenska sjukvårdssystemet och svenska språkkurser för sjukvårdsutbildade från andra länder, Vuxenutbildningen i Stenungsund som ger en utbildning för den som vill arbeta med ukrainska barn i svenska skolor, International House som tar tillvara på internationella talanger som kommer till Göteborg samt aktörer som berättade om befintliga finansieringsstöd vid anställning av ukrainsk personal. 

Organisatörer är Lindholmen Science Park tillsammans med Region Västra Götaland, Business Region Göteborg, International House och den ideella organisationen Help Ukraine. Om du vill veta mer är du välkommen att kontakta: mariya.melnyk@lindholmen.se

Läs mer på www.helpukrainegbg.se