Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om!
Samordning och mobilisering av aktörer som gör sin klimatomställning inom sektorerna bygg, fastighet och material.
Sedan 2009 har Västra Götalandsregionen haft ett ambitiöst klimatmål i att bli fossiloberoende till 2030, och sedan 2017 pågår den breda kraftsamlingen Klimat 2030 där hela den offentliga sektorn i Västra Götaland krokar arm. Lindholmen Science Park har ärvt uppdraget att vara Samordnare från Johanneberg Science Park som hade uppgiften till och med 2023. Uppdraget täcker de tematiska områdena [Sunda och klimatsmarta bostäder och lokaler] samt [Större marknad för biobaserade material och drivmedel].
4 - Sunda och klimatsmarta bostäder och lokaler
Byggsektorn orsakar drygt 1/5 av Sveriges klimatpåverkande utsläpp, orsakar 2/5 av allt avfall, och står för 1/3 av Sveriges energianvändning. En snabb och ordnad omställning skulle ta oss en lång väg mot ett hållbart och rättvist samhälle. Detta projekt är en formalisering av uppgiften att underlätta för sektorns aktörer i Västra Götaland att göra denna omställning.
Bland verksamheten ingår
- Stöttning till kommuner som antagit något av nedan klimatlöften genom att studera givande exempel, diskutera avgörande processteg och stötta varandra i.
- 28. Vi energieffektiviserar vårt fastighetsbestånd.
- 29. Vi bygger i trä.
- 30. Vi arbetar med återbruk av byggmaterial.
- Byggutmaningen som organiserar en process för gemensamt individuellt förändringsarbete. Byggutmaningen samarrangeras med Byggföretagen i väst och har hittills genomförts på temana:
- Återbruk
- Klimatbudget
- Optimering (av materialanvändning)
- Nätverket Återbruk Väst som bearbetar några principiella steg från de första pilotprojekten med återbruk till att ha återbruk som en bred policy och norm i organisationen. Nätverket samarrangeras med IVLs Centrum för Cirkulärt Byggande.
- Stöttning till företag som antog någon av nedan klimatlöften genom den nyligen avslutade första omgången av Klimatlöftet för företag. På motsvarande sätt som med kommunerna så lyftes kunskap, metoder och exempel under gemensamma möten, och ett samtal fördes om hur förändringsprocessen för att nå löftet kunde gå till för respektive företag. Löftena inom vårt ansvar var:
- 22. Vi ska genomföra energieffektiviseringar i egna fastigheter.
- 26. Vi ska återbruka byggmaterial och installationer i våra fastigheter.
- 27. Vi ska göra en klimatbudget och minskar vår klimatpåverkan vid nybyggnation.
3.1 - Större marknad för (återvunna och) biobaserade material och drivmedel
En allt större del av vår klimatpåverkan kommer från råvaror, material och produkter som vi producerar och konsumerar, både i Västra Götaland och genom import av varor.
En större andel återvunna och biobaserade material på marknaden är därför en viktig del av omställningen och affärsmodeller som säkerställer möjligheter till cirkulära flöden och minimerar användning av jungfruliga resurser är avgörande för att nå klimatmålen.
Bland verksamheten ingår
- Stöttning till kommuner genom att sprida exempel på vilka alternativ till jungfruliga material som finns och hur en organisation kan tänka och agera mer resurseffektivt. Läs mer om kommunernas klimatlöften.
- Stöttning till företag som antog någon av nedan klimatlöftena genom den nyligen avslutade första omgången av Klimatlöftet för företag. I olika format av insatser lyftes kunskap, metoder och exempel, och ett samtal fördes om hur förändringsprocessen för att nå löftet kunde gå till för respektive företag. Löftena inom vårt ansvar var:
- 16 Vi ska analysera klimatpåverkan från våra inköp.
- 17. Vi ska minska klimatpåverkan från inköp.
- 19. Vi ska minska mängden spill och avfall i vår verksamhet.
Lyssna på vår podd, Fastighetsbranschens omställningspodd!
En podd för er i kommun och företag som vill komma i gång med innovativa material och hållbart byggande med fokus på återbruk, bygga i trä och energieffektivisering. Inspireras, lär från vad andra gjort och få en framtidsspaning!
Avsnitt
Podden arrangeras inom Klimat 2030 - Västra Götaland ställer om!, en kraftsamling för att mobilisera klimatarbetet i regionen, initierat av VGR och Länsstyrelsen i VG. Lindholmen Science Park samordnar insatserna kring biobaserade och återvunna material, bygg och fastigheter.
Projektfakta
Arbetet har pågått sedan 2017.
Årlig budget: 2 MSek. (1,5MSek område 4 och 0,5Msek område 3.1)
Finansiär: Västra Götalandsregionens Miljö- och Regionutvecklingsnämnd.
Övriga parter i kraftsamlingen är Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen i Västra Götaland, RISE Research institutes of Sweden, IVL – Svenska miljöinstitutet, Science Park Borås, Innovatum, Västsvenska handelskammaren samt kommunalförbunden Göteborgsregionen, Fyrbodal, Sjuhärad, och Skaraborg.