Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Göteborgs nya elfärja på premiärtur från Lindholmspiren

Elvy har lagt till vid Lindholmskajen. Det är Västtrafiks nya elhybridfärja som förbereds för invigning och premiärtur.
Foto: Jesper Winberg

Välbehövlig förstärkning

Färjetrafiken över älven har varit en succé sedan starten och resandet fortsätter öka. Med den nya färjan kan Västtrafik köra tio avgångar per timme istället för åtta som idag, en välbehövlig förstärkning av linjen.
– Nu har färjan kommit och ska testköras. Den 25:e oktober döps hon till Elvy och sedan kommer hon att trafikera linjen mellan Stenpiren och Lindholmen. Vi hoppas att färjan kan köra i trafik direkt efter dopet, säger Hanna Björk, Hållbarhetschef, Västtrafik.

Kreativ tävling gav vinnarnamnet Elvy

Efter ett stort engagemang med över 1200 unika bidrag, enades juryn om en vinnare när Västtrafik bjöd in göteborgarna till namntävling. Många kreativa namnförslag som speglar hållbarhet, men också en hel del göteborgshumor. Älvis, Elvira, Håkan Elström & Älvan är några få exempel av de många bidragen. Men det blir Elvy som kommer att färdas över Göta Älv framöver.

- Vi är glada över att kunna döpa båten tillsammans med våra resenärer. Vinnarnamnet återspeglar hållbarhetsaspekten samtidigt som namnet passar bra in i älv-familjen tillsammans med Älveli och Älvfrida, säger Hanna Björk.

I linje med satsning på elektrifiering 

Elvy är Västtrafiks första hybridfärja och förväntas minska bränsleförbrukningen kraftigt.
- Elektrifiering av kollektivtrafiken är en viktig satsning för att kunna nå det högt satta mål vi har om att minska koldioxidutsläppen med 80 procent till år 2020, säger Hanna Björk.

Vi räknar med att den kommer att ha en bränslebesparing på 45 procent så det är en hög koldioxidreduktion, vilket är positivt.  Den kommer även minska utsläpp på kväveoxid och partiklar med en tredjedel jämfört med de andra fartygen, säger Hanna Björk.

Det är fler elfärjor på gång i älven. Projektet ElectricCity kommer att utökas med en marin arena. Där kommer Styrsöbolaget och Volvo Penta vara med och bygga om en båt till eldrift. Den planeras vara klar under andra hälften av 2020.

Färjorna på älven

  • Elvy tar ungefär 300 passagerare och 80 cyklar, färjan är 33 meter lång och 9 meter bred.
  • Totalt transporteras cirka 3 120 000 passagerare årligen över älven.
  • På kortlinjen mellan Stenpiren och Lindholmspiren åker cirka 1 880 000 av dem.

Läs mer på Västtrafik.se

Läs mer på GöteborgDirekt