Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Johan Stahre om den framtida digitaliserade marknaden

Tillsammans kan vi skapa en digitaliserad framtidsproduktion och konkurrenskraft för svenska företag. Det var Professor Johan Stahres budskap till de 300 personer som deltog på Lindholmen Connected den 9 november.

En miljon svenskar jobbar idag med industriarbete eller industritjänster. Samtidigt rustar omvärlden för digitalisering för att skapa jobb och konkurrenskraft.
- De företag som inte finns med på den nya marknads­platsen behöver tänka till ordentligt! Det kanske blir ungefär som när internet kom och man behövde ha en hemsida för att synas på marknaden, säger Johan Stahre, Professor på Chalmers. Han var huvudtalare på affärsnätverket Lindholmen Connected i onsdags. I samverkan med 300 besökare och utställare från Chalmers tekniska högskola, Göteborgs Tekniska College och Volvo Group Trucks Operations blev den en timme långa nätverksträffen späckad med inspiration, dialog och idéer.

Digitalisering och automation
Johan Stahre talade vidare om att det krävs uppkopplade maskiner för att klara digitaliseringen. Även uppkopplade produkter, uppkopplade människor, uppkopplade företag och inte minst en riktigt bra digital infrastruktur. Men man bör inte blanda ihop de olika beståndsdelarna.
 - Det pratas mycket om automation och ofta blandar man ihop begrepp som yrken, arbetsuppgifter och jobb för att skapa debatt. Yrken automatiseras inte, det är arbetsuppgifter som automatiseras och yrken förändras. Nya yrken växer fram så sörj inte de gamla... Det är svårt att hitta skinngarvare och droskkuskar idag. Automation hjälper oss, vem skulle vilja slänga ut sin tvättmaskin?

Satsning på digitalisering i Västsverige

Den största satsningen finns på Chalmers i Göteborg och kallas Styrkeområde Produktion. Där är drygt tvåhundra forskare och doktorander aktiva, det är den största koncentrationen i landet. Johan Stahre är vice styrkeområdesledare och uppmanar företag att samarbeta kring produktionsfrågor och industriell digitalisering.
 
- Tänk om vi kunde bygga upp en riktigt kraftfull anläggning här på Lindholmen i samarbete mellan Lindholmen Science park, företagen, Chalmers och instituten. Det skulle skapa en möjlighet att bryta ny mark och hitta nya lösningar tillsammans. Kanske en ny digital city-fabrik på platsen för city-varvet?

 

 

Ett urval av bilder från eventet:

dsc_1082.jpg

dsc_1096_0.jpg

dsc_1116.jpgdsc_1103.jpgdsc_1105.jpg

dsc_1134.jpg

dsc_1123.jpg
 

Nätverkandet fortsätter
Söker du någon som var med på Lindholmen Connected? Eller vill du fortsätta nätverka i väntan på nästa tillfälle? Gå med i vår LinkedIn-grupp för Lindholmen Connected

Utställningsmöjlighet
Vid varje träff får tre intressanta företag möjlighet att presentera sig och många har redan anmält sig. Projektgruppen beslutar vilka som blir värdar vid varje tillfälle. För möjlighet att bli värdföretag inklusive utställningsmöjlighet, kontakta Ann Rinaldo, 031-764 70 59 eller ann.rinaldo@lindholmen.se