Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Nytt startup-initiativ ska sätta fart på AI-användning i Sverige och Europa

Nu lanseras världens första kartläggning av det europeiska AI-startuplandskapet. Över 500 AI-startups från Sverige, Tyskland och Frankrike har kvalificerat sig för att ingå.

Startups har en nyckelroll i att skapa innovation och tillväxt för länder. Målet med kartläggningen är att ge stora företag och investerare vägledning i deras jakt på AI-lösningar och kompetens, samtidigt som startups får en tydlig plattform och synlighet. Att dessa aktörer kopplas samman ska bidra till att sätta fart på utvecklingen och användningen av AI i Europa.

Bakom satsningen står AI Sweden, RISE och Ignite Sweden med finansiering av Vinnova, tillsammans med tyska appliedAI by UnternehmerTUM och franska Hub France IA. Varje land har identifierat vilka AI-startups som ligger i framkant och kombinerat dessa i en gemensam lista för att ge en överblick av Europas bästa AI-startups.

– Det pratas ofta om att USA och Kina ligger långt fram i tillämpningen av AI. Europa har mycket bra förutsättningar att ta större kliv inom området, men behöver ta ett samlat grepp. Genom att utveckla en gemensam databas med AI-startups som håller hög kvalitet får företag och investerare bättre tillgång till AI-partners som de kan lita på, säger Agneta Jacobson, Head of Strategic Partnerships at AI Sweden.

Över 500 startups inom fler än 25 olika sektorer har kvalificerat sig för att ingå i landskapet. Alla använder AI eller bygger lösningar som möjliggör användning av AI, har grundats eller startat om med fokus på AI för mindre än 10 år sedan och har huvudkontor eller grundare baserade i Europa. Utvärderingen har skett med hjälp av kriterier som AI-teknik, skalbarhet, tillgång till och användning av data samt anställdas AI-kunskap. En intressant upptäckt är att många startups ser sina lösningar som generiska och inte vill placera sig i något fack. Detta understryker möjligheterna för AI att användas som del av lösningen på en bredd av samhällsutmaningar.

Nästa steg är att fler europeiska länder presenterar sina AI-startups och kompletterar landskapet.

Till kartläggningen