Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Pjäs om samtiden på Backa Teater

Utanför den föredetta plåtverkstaden på Lindholmen, där Backa Teater har sin hemvist sedan 2007, luras solen att det ännu är sommar. Inne i lysrörsljuset i repsalen står en grupp tjejer i en gul boxarring.
– Ni skyller alltid allt på oss! Vad som än händer är det alltid tjejerna i gangstergänget i 8 b som gjort det, ryter en tjej, Linda, till sin lärare.
Hon drämmer igen dörren. Regissören, dramatikern och Backas konstnärlige ledare Mattias Andersson meddelar att det är lunchpaus. Den fyra man starka stråk- och blåsorkestern som spelat Bach, killar med boxarhandskar och tjejerna, från Angereds gymnasium, som senast stått i ringen bullrar ut.

Efter Backas rosade uppsättningar kring Dostojevskijs Brott och straff ville Mattias Andersson göra något förankrat i Göteborg – i samtiden, det han sysslat med i tidigare projekt som Mental states of Gothenburg. I samma veva kontaktades han av America Vera-Zavala, dramatiker och aktivist, och Nabila Abdul Fattah, musiker, socialpedagog och skribent. Tillsammans har de arbetat fram pjäsen Gangs of Gothenburg, som Mattias Andersson ser som en typiskt Göteborgsk pjäs.
– Min upplevelse är att det som går bäst hem hos göteborgare är det som handlar om verkligheten i dag och tar upp sociala frågor.

Det råder ingen tvekan om att ämnet engagerar göteborgarna, en vecka före premiären är alla föreställningar nästan utsålda. 

Läs hela artikeln på  Svenska Dagbladet