Mission 0 House

Mission 0 House skapades som en plats där forskare från akademin och ingenjörer från industrin kan arbeta sida vid sida, i samma kontor, i en sann form av samarbete, med en enda uppgift – att eliminera antropogena växthusgasutsläpp från produktion av material och produkter.
Mission 0 House säkrar femårig forskningsfinansiering och expanderar – fem lärosäten ansluter
Vision
Vår vision är en framtid där produktionsprocesserna är verkligt miljömässigt hållbara, och där Sverige blir känt globalt för att leda vägen i att eliminera växthusgasutsläpp. För att uppnå detta mål, involverar vi lika delar akademi, konsumentprodukt, materialindustrin. Genom detta breda och inkluderande tillvägagångssätt strävar Mission 0 House efter att skapa hållbara och motståndskraftig lösningar med positiva effekter som sträcker sig över hela industrin.
Mål
Genom ett samarbete mellan branschexperter och forskare strävar vi efter att utveckla banbrytande teknologier och metoder som möjliggör hållbar materialproduktion utan att kompromissa med teknisk kvalitet eller effektivitet. Nedan följer våra främsta mål:
- Identifiera kemiska reaktioner som orsakar växthusgasutsläpp för att kartlägga dagens utsläpp.
- Förstå bakgrunden till utsläppen för att skapa förutsättningar för framtida lösningar.
- Främja samarbeten över branschgränser för att utveckla banbrytande teknologier och lösningar som eliminerar växthusgasutsläpp.
- Övervinna tekniska utmaningar genom att gemensamt arbeta med forskare och branschexperter för att uppnå nollutsläpp av växthusgaser i material och processer.
- Underlätta kunskapsutbyte genom spridning av forskningsresultat och erfarenheter.
- Bibehålla Sveriges toppranking som ett innovativt land.
- Upprätthålla industriellt ledarskap inom materialförsörjningskedjan – samtidigt som hela värdekedjan utvecklas till att bli växthusgasfri.
- Öka attraktiviteten för tillämpad materialforskning med fokus på västhusgasutsläpp.
Möjlighet för PostDoc-tjänst hos Mission 0 House
Under 2025 startar Mission 0 House, i samarbete med Högskolan i Borås, Högskolan Väst, Jönköping University, Karlstads universitet, Mittuniversitetet, ett samarbetsprogram finansierat av KK-stiftelsen och industrin. Om du brinner för att främja vetenskapen inom hållbara material, är engagerad i samarbete och entusiastisk över chansen att driva en förändring, välkomnar vi dig att ansöka. Det här är din möjlighet att vara en del av där vetenskapliga framsteg och industriell innovation möts för att eliminera antropogena utsläpp av växthusgaser från material och produkter.
Om Mission 0 House
Mission 0 House startade som ett initiativ av Polestar 2022. Under 2023 genomförde Polestar och Lindholmen Science Park en förstudie med stöd av Vinnova som resulterade i en pilotfas under 2024. Piloten inkluderar flera industripartners och universitet som bidrar med ingenjörer, masterstudenter och en postdoktor. Pilotfasen finansieras av industripartners, Vinnova och Västra Götalandsregionen till ett totalt värde av över 20 MSEK.
Under pilotfasen har följande företag bidragit till studien: Borgstena, Boliden, Lindholmen Science Park, Polestar, SEKAB, SKF, SSAB, Stora Enso och Volvo Cars, och dessa universitet har bidragit med master-studenter och en postdoktor: Luleå Tekniska Högskola, Uppsala Universitet, Chalmers tekniska Högskola och Linneuniversitetet.
Vårt nuvarande 5-åriga engagemang (2025-2030)
Flera ledande företag, tillsammans med Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling (KK-stiftelsen), har nu garanterat nästan 100 miljoner kronor för de kommande fem åren med start januari 2025. Den här satsningen har möjliggjort för fem svenska högskolor och universitet att ansluta sig till Mission 0 House i Göteborg: Högskolan i Borås, Högskolan Väst, Jönköping University, Karlstads universitet och Mittuniversitetet. Lärosätena kommer att bidra med vetenskaplig expertis och anställa totalt 10 nya postdoktor.
Ambitionen är att utöka Mission 0 House till att omfatta 75 forskare och ingenjörer. Fler företag, institutioner och finansiärer uppmuntras att gå med i initiativet för att bidra till en fossilfri framtid med moderna material och processer.
Utöver finansieringen från branschen har vi också stort stöd från våra finansiärer:
Vill du veta mer?

Hans Pehrson

Helena Theander

Nina Nordberg

Linn Boke

Caroline Karlsson
