Hoppa till huvudinnehåll

”Alltid uppskattat när det är nytta som serveras”

måndag, mars 27, 2023

För en knapp månad sedan berättade Medier & demokrati om en ny samverkan med Medieinstitutet Fojo vid Linnéuniversitetet. Nu har den digitala föreläsningen ”Lär dig mer om AI och journalistik” lanserats. – Den ger en väldigt bra överblick över vad AI betyder för journalistiken, säger Kersti Forsberg, verksamhetschef vid Fojo.

Två människor som ler in i kameran!

Kersti Forsberg, verksamhetschef vid Fojo & Anders Thoresson, projektledare på AI Sweden och Medier & demokrati.

Data och AI används mer och mer i samhället. Det ställer krav på ny kunskap hos journalister och på redaktioner. Dels för bevakning och granskning av viktiga områden. Dels i hur data- och AI-baserat arbete kan stärka och utveckla journalistiken. I båda sammanhangen finns såväl möjligheter som risker.

Fojo har fortbildat journalister i över 50 år. AI har blivit alltmer aktuellt och därför har en digital pilot tagits fram i samverkan med Medier & demokrati. Det är en föreläsning som sändes live 20 mars och som, vilket är en del i konceptet, i efterhand kan ses på Fojo Academy.

Föreläsare är Anders Thoresson. Han är journalist och har i drygt 20 år bevakat teknikutveckling och hur ny teknik förändrar samhälle och organisationer. Sedan 2020 jobbar han vid Lindholmen Science Park som projektledare på AI Sweden och Medier & demokrati.

– Det här är ett ämne som jag tycker det är viktigt att landets redaktioner får ökad kunskap om. När användningen av artificiell intelligens kommit så långt som nu är det inte längre något bara teknikjournalister bör bevaka. När AI användas i skolan blir det en fråga för skolreportrar. Detsamma gäller vård, kommunbevakning, kriminaljournalistik, sport, kultur. När ny teknik används i ditt bevakningsområde behöver du som reporter förstå vad förändringen innebär. Ibland kommer det handla om att ställa kritiska frågor om hur tekniken används. Ibland kritiska frågor om varför den inte används, säger Anders Thoresson.

– Sen kommer teknikutvecklingen också att förändra journalistiken i sig.

Föreläsningen har fått positiv respons. Ett 70-tal, framför allt journalister men även forskare och lärare inom journalistik, följde föreläsningen i direktsändning.

– Den ger en väldigt bra överblick över vad AI betyder för journalistiken, både hur man kan använda den själv som journalist, och hur man ska tänka när man bevakar eller granskar verksamheter som använder AI. Extra plus för de väldigt konkreta exemplen, det är alltid uppskattat när det är nytta som serveras, inte fluff, säger Kersti Forsberg.

Piloten sänds inom formatet Fojo på 40.
– Formatets styrka är tillgängligheten. Det är 40 minuter inklusive frågor. Nu sände vi direkt på lunchtid.