Den artificiella intelligensen ChatGPT3 har förvånat människor över hela världen med sitt träffsäkra sätt att skriva autogenererade texter. Journalisten Andreas Ekström har testat verktyget skarpt genom att låta den skriva krönikor i Sydsvenskan. I Medier & demokrati-podden berättar han om sina erfarenheter – och om vad han tror kan bli chatbotarnas framtid i journalistiken.
Andreas Ekström har ett långt CV som journalist, föreläsare och författare. Bland annat har han skrivit boken Google-koden och har länge följt den digitala utvecklingen ur ett samhällsperspektiv. Under december lät han ChatGPT skriva krönikor i Sydsvenskan som publicerades tillsammans med Andreas instruktion samt analys. Ett experiment med blandat resultat men som lärde Andreas mycket om hur man bäst kommunicerar med en robot.
– Jag tror man kan identifiera en ny journalistisk kompetens i framtiden, kanske rentav en ny yrkesgrupp: instruktör. Att kunna vara den som bäst instruerar en robot att göra journalistik så bra som möjligt, säger han i podden.
Kanske kan ChatGPT ersätta vissa funktioner i journalistiken framöver, den har till exempel potential att bli mycket bättre på det som textrobotarna redan gör på många redaktioner idag. Men än så länge ska verktyget hanteras med en nypa salt.
– Problemet idag är att den inte alls är pålitlig. Den babblade på om Sokrates i mina krönikor utan att ha rätt i nästan en enda grej. Det går inte att ha den till någonting man verkligen måste lite på än.
Men chatten lär sig hela tiden av sina misstag och utvecklas därför varje gång någon använder den. Det som behövs nu är ett samtal om makt och ansvar, och att journalister och andra sätter sig in i hur den fungerar.
– Vi måste ägna oss åt att begripa oss på det här för annars har vi inte en chans att påverka utvecklingen, och det vill vi ju.