Hoppa till huvudinnehåll

Europas järnväg fortsätter att utvecklas i ny satsning

torsdag, mars 10, 2022

Shift2Rails efterföljare är här – Europe’s Rail är den nya satsningen för att modernisera Europas järnväg genom forskning och innovation. Programmet startade i november 2021 och kommer fortsätta där Shift2Rail slutade och kommer därmed vidareutveckla flera tekniker som kommer stärka dess konkurrenskraft.

Europe’s Rail invigdes officiellt i februari och kommer pågå under tio år med medlemmar från hela Europa. I Sverige leds arbetet av Trafikverket som involverar CLOSER och andra aktörer i deras arbete.

Shift2Rail har levererat flera lösningar som har revolutionerat Europas järnväg. Några av dessa är en intelligent video gate (IVG) och digital automatic coupling (DAC) som har demonstrerats och implementerats på delar av det Europeiska järnvägsnätet. 

Shift2Rail lade grunden för EUs järnvägsforskning och innovation. Nu accelererar vi med det nya partnerskapet Europe’s Rail för att snabba på införande och spridning av projektresultat och innovationer och samtidigt nyttja den enorma potentialen som digitalisering och automatisering innebär för att minska järnvägens kostnader, öka kapaciteten och förbättra flexibilitet och tillförlitlighet. Sammantaget bidrar det till en stark och globalt konkurrenskraftig europeisk järnvägsindustri, säger Bo Olsson, programchef för Europe’s Rail i Trafikverket.

Förhoppningen är att Eurpoe’s Rail kommer fortsätta den positiva utvecklingen.

Vill du veta mer om både Shift2Rail och Europe’s Rail? Lyssna in på CLOSERs frukostseminarium som anordnas i mars!

Läs mer och anmäl dig här