På Lindholmen finns sedan sex år Älvrummet, ett forum för stadsplanering och dialog. I denna miljö verkar Glenn Evans, som varit med i Älvrummet sedan starten för 16 år sedan. Vi träffade Glenn för ett snack om dåtid, framtid och hur det kändes att få Lindholmen Open Day’s hederspris.
– Den dynamiska miljön här på Lindholmen började skapas då runt år 2000, genom att Ericsson byggde sitt nya kontor här. Ungefär samtidigt startade GTG två lärcenter, Celero (numera Coor) expanderade till Götaverksgatan i en gammal ombyggd truckverstad och Kooperativet öppnade sin första restaurang, minns Glenn.
I samma veva bildades Norra Älvstranden AB (sedermera Älvstranden Utveckling AB) och Lindholmen Science Park AB. Båda bolagen såg fördelarna med att ha ett tätt samarbete. Huvudbyggnaden på Lindholmspiren 5 planerades och stod färdig 2003.
– Själv jobbade jag på Volvo på den tiden. Eftersom jag ursprungligen kommer från New York sökte jag mig till det mest internationella jag kunde hitta i Göteborg.
Intresset för Lindholmen ökade
Glenn kom så småningom i kontakt med Volvos besöksavdelning som bland annat hjälpte Göteborgs Stad att öka intresset för Lindholmen.
– Med tanke på att jag talade engelska så kom jag i kontakt med avdelningen för internationella besök. Volvo var inblandat i drift av konferensanläggningar på Lindholmen, för på den tiden ville man sälja in området och nå intressenter för stadsdelens förvandling, säger Glenn.
Glenn tillbringade således mycket tid på Lindholmen och minns att modellen över centrala Göteborg skapade intresse redan från början.
– Den stod först i Infocenter bredvid Kooperativets lunchrum på Götaverksgatan, för att besökare skulle fastna där och intressera sig för utvecklingen, säger Glenn.
Intresset kring områdets utveckling från omvärlden visade sig vara stort och 2008 växte modellen ur lokalen på Götaverksgatan. Flytten gick till Kanaltorget vid GöteborgsOperan, en väl synlig plats, för att locka ännu fler ur allmänheten att intressera sig för stadsplanering. Glenn hängde med och stod nu för driften via Älvstranden Utveckling AB. Älvrummet började bli välkänt - besöken kom från näringslivet, skolor och turister.
Mitt i fokus finns den 20 meter långa arkitektmodellen över Göteborgs centrala delar med fokus på norra och södra Älvstranden, det man kallar Älvstaden.
Modellen är i skala 1:400 och har både byggts ut och om efter hand. På båda sidor om det klarblå vattnet visar modeller av trä vad som redan är byggt, vita frigolitkvarter däremellan är planerade byggen.
Mot slutet av 2017 gick bygglovet vid Kanaltorget ut och Älvrummet behövde en ny lokal. Flytten gick över vattnet, återigen till Lindholmen. När nya Älvrummet öppnade i november 2017 hade utställningen blivit digital. Men den stora modellen följde givetvis med, som ett dragplåster och ett konkret diskussionsunderlag. Den täcker en yta på 70 kvadratmeter och väger 2,8 ton.
– Älvrummet är en unik arena för hållbar stadsutveckling. Vi fokuserar på en liten del av Göteborg, men det är den mest dynamiska delen och vi pratar om goda exempel i Norra och Södra Älvstranden. Modellen är 30 år gammal, men har växt med staden under dessa 30 år. Modellen gör det lätt att förstå. Den är en utgångspunkt och en inspiration, menar Glenn.
En ny bild av Göteborg
Vem som helst är välkommen att besöka Älvrummet. Glenn berättar att många kommer för att benchmarka och se hur vi jobbar i Göteborg och inte minst på Lindholmen Science Park.
– Bland de typiska besökarna finns skolor, andra skandinaviska kommuner eller företag som finns här i området som vill utnyttja Älvrummet som en del av sitt besöksprogram. De kommer hit och lyfter fram för sina besökare vilket dynamiskt område de själva befinner sig i.
Besökarnas program utformas beroende på härkomst, intressen och övrig agenda.
– Vi berättar om hur de nedlagda industriområdena förvandlats, hur vi i Göteborg jobbar med energi, hållbarhet, förtätning och grönområden. De flesta som besöker oss är intresserade av stadsutveckling och trafik, säger Glenn.
Många har haft funderingar kring det västsvenska paketet genom åren. Glenn menar att det är viktigt att de kan komma till Älvrummet och få svar på sina frågor.
– Älvrummet är en viktig del i den demokratiska processen, ett forum där man kan komma och få korrekt information, som inte är nyanserad. Jag som besökare har tolkningsrätt, här får jag uppdaterad information. Folk kan komma hit och ställa frågor och vi berättar fakta. Om vi inte fanns tror jag att politikerna skulle bli nedringda, säger Glenn.
Ögonöppnare för stadsutveckling
Glenn har med åren fått nya kollegor i Älvrummet. Här erbjuder de föreläsningar, evenemang, guidade visningar och utställningar. En ny punkt i det befintliga programmet är de populära guidade utomhusvandringarna utmed Södra Älvstranden och Lindholmen som går att boka via webbsidan.
– Vi som arbetar här tycker det är en enorm ära att få förtroendet från staden och besökare att kunna förmedla dessa budskap om vad vi gör i vår stad. När man tar emot stadens egna medborgare gör vi dem lite stoltare över sin stad. Vi är en ögonöppnare för vad som händer runt omkring. På våra promenader går vi runt och visar vilka företag som flyttat hit och att det hänt så mycket, så mycket dynamiskt som händer bakom väggarna. Vi hoppas kunna så några fröer av inspiration.
Glenn visar de framtida planerna på modellen och pekar på det största höghuset i kvarteret intill och menar att det väcker störst uppmärksamhet just nu.
– Karlatornet drar många intresserade människor, så klart. Jag minns när unge Serneke höll sin första publikpresentation under en sopplunch på Älvrummet. Det fanns en arrogant inställning i rummet när han försökte föra fram sin vision. Men nu står det där, tornet, och många har redan flyttat in, säger Glenn och ler åt minnet.
Nästgårds pågår också storslagna planer. Det är ytan utanför Lindholmen Science Parks huvudbyggnad som ska utökas med start år 2026. Arbetsnamnet är Lindholmen Innovation Headquarter och kommer att fyllas med kontor och mötesplatser i direkt anslutning till den nya spårvagnshållplatsen. Det blir en viktig del för framtidens Lindholmen Innovation District.
– Vi fortsätter fylla livet mellan byggnaderna. Vilket innehåll ska finnas här? Om inget skulle hända här, så skulle det inte komma några nya idéer, menar han.
Hyllad för sitt engagemang
Glenns intresse och dedikation märks när han pratar om allt han upplevt under de senaste 20 åren. Detta brinnande engagemang är en stor anledning till att han fick det prestigefyllda hederspriset på Lindholmen Open Day 2023.
Motivationen lyder:
”Sedan starten av Lindholmen Science Park för 20 år sedan har Glenn funnits runt ekosystemet som en av huvudambassadörerna. Med säker hand har han guidat alla: från unga till äldre, vd:ar, barngrupper, statsbesök och utländska gäster. Hans röst är kraftfull, hans favoritord är dynamiskt och hans berättelser är inspirerande!”
Priset kom som en överraskning för honom.
– Hur ska jag kunna uttrycka detta utan att låta mallig? Men jag får mycket beröm för mina arbetsinsatser. När jag står på scen, ger presentationer och guidar – och jag tar inte det med en nypa salt på något sätt. Men det här var något annat, det var beröm över en längre period som betyder man till slut blir erkänd för något som man ärligen i hjärtat och själen tror på. Det här är min livsuppgift att kunna berätta och göra andra entusiastiska och intresserade, inte minst unga människor, avslutar Glenn.
Hur kommer Göteborgs centrala stadsdelar längs med Göta älv att se ut om 15, 20 och 30 år? Vad finns det för visioner och vad är redan klart? I Älvrummet får du svar på dina frågor om stadsutvecklingen i det som kallas Älvstaden.
Älvrummet erbjuder guidade utomhusturer utmed Södra Älvstranden och på Lindholmen.
Vill du lära dig mer om hela Älvstaden kan du komma på visning på plats, adressen är Lindholmspiren 5.
Öppet måndag till fredag, boka ditt besök på webben https://alvrummet.se