Hoppa till huvudinnehåll

Klimatledande Processindustri växlar upp på Lindholmen Science Park

tisdag, februari 6, 2024

Från och med årsskiftet är Lindholmen Science Park värdorganisation för Klimatledande Processindustri, ett västsvenskt initiativ som strävar mot en fossiloberoende och konkurrenskraftig industriregion. Vi fångade processledaren Hanna Paradis under ett besök på Chalmers kraftcentral, där flera av initiativets projekt kör sina tester, och hon ser stor potential med flytten.

— Jag tycker att flytten till ska bli jättekul och spännande för våra medlemmar. Jag ser jättemycket möjligheter med korskopplingar till flera av de områden där Lindholmen Science Park är starka, till exempel digitalisering och AI och logistik, som är en central del för att få återvinningssystemet att fungera på ett kostnadseffektivt sätt, säger Hanna Paradis, processledare för Klimatledande Processindustri.

Klimatledande Processindustri är en tioårig satsning finansierad av Vinnova som startade 2018. Bakom initiativet står de dryga 50 medlemmarna i Västsvenska Kemi- och Materialklustret, som fram till januari 2024 haft sin bas på Johanneberg Science Park.

— Kemi- och processindustrin är ju en bransch som egentligen ligger till grund för omställningen av hela Sverige – utan fossilfria material kommer vi inte kunna ta oss till vårt slutmål. Vi arbetar dels med de bolag som tillverkar bränslen och plast, men vi jobbar också med hela deras värdekedjor, vilket innebär att vi även arbetar med återvinningsbranschen, energibolagen, forskning och akademi, kommuner och regioner, säger Hanna Paradis.

Bakom flytten ligger huvudägarna Chalmers och Göteborgs Stads beslut under 2023 att avveckla Johanneberg Science Park för att ytterligare förstärka Lindholmen Science Park. På Lindholmen ser man positivt på tillskottet i programportföljen.

— Vi är väldigt glada över att välkomna Klimatledande Processindustri till Lindholmen Science Park. Vi ser tydliga synergier till vår befintliga verksamhet och att vi kan genom vår nationella uppkoppling även tillsammans kan bygga en bredare plattform, säger Tord Hermansson, vd för Lindholmen Science Park.

I med flytten över älven har Klimatledande Processindustri fått en ny hemsida på Lindholmen Science Parks webbplattform och en uppdaterad grafisk profil. Den 8 februari hålls ett första medlemsevent med omkring 70 deltagare på Lindholmen konferenscenter.