Att skapa sysselsättning och därmed inkludering genom att ta tillvara på arbetskraften hos nyanlända från Ukraina är målet i ett projekt som leds av Mariya Melnyk på Lindholmen Science Park. Den tredje maj är det dags för jobbmässa med tech- och ingenjörsfokus – match-making då stort kompetensbehov finns nu och framöver i privat och offentlig sektor.
Mariya, kan du berätta om vad det är ni vill åstadkomma i projektet?
– Med det här projektet vill vi skapa förutsättningar för flyktingar att komma in på den svenska arbetsmarknaden så fort som möjligt. Inom projektet kommer vi tillsammans med International House Gothenburg, Business Region Göteborg, Västra Götalandsregionen och Help Ukraine Gothenburg att anordna jobbmässor, infomöten om den svenska arbetsmarknaden, CV-coaching och workshops.
Eftersom målgruppen till 90% består av kvinnor och deras barn ordnas även infoträffar om barnomsorg i Sverige. Potentiella arbetsgivare får även info om vad som gäller vid anställning av ukrainare.
Den första mycket lyckade jobbmässan riktade sig till besöksnäringen och den 3 maj är det dags igen, på International House Gothenburg. Mariya Melnyk och alla engagerade parter hoppas match-makingen ska bli lyckad även denna gång.
Hur ser upplägget och inriktningen ut för nästa jobbmässa, den 3 maj?
– Inriktningen på nästa mässa är industri, tech- och ingenjörsyrken. Vi jobbar på att få ihop en bra mix av företag som har lediga tjänster både inom kontorsarbete och produktion. Bland utställarna har vi bland andra Volvo Group, Capgemini, Polestar, Emerson, Together Tech. Men vi söker fler företag, framförallt de som har tjänster utan krav på svenska inom industri.
Du är själv från Ukraina Mariya – beskriv hur det påverkar ditt engagemang i projektet?
– Jag född och uppvuxen i Ukraina och har bott i Sverige i över tio år nu. Just nu är ukrainare i hela världen enade som aldrig förr och jag känner mig oerhört stolt och tacksam för möjligheten att kunna bidra med dessa insatser här i Göteborg där jag hör hemma.
Lindholmen Science Parks vd, Tord Hermansson kommenterar satsningen, som möjliggjorts tack vare ett engagerat nätverk.
– Som ansvarig för Lindholmen Science Park ser jag ett värde i att använda den styrka vi har som samverkansplattform genom att bidra med förutsättningar för den här typen av initiativ. Vi kan via våra omfattande nätverk av företag snabbt mobilisera kontakter och kopplingar till de som kan och vill komma i sysselsättning. Vi har i detta ett tydligt och konkret stöd från våra ägare.
Läs mer om Help Ukraine Gothenburg
Läs & se SVT:s nyhet efter första jobbmässan