Hoppa till huvudinnehåll

PICTA-lett projekt visar att teknik och samarbete är vägen framåt vid fallolyckor

torsdag, juni 15, 2023

Nyligen arrangerade vårt prehospitala innovationsprogram PICTA en slutkonferens för projektet Autumn Leaves - förbättrad falldetektion i nära vård – som ska reducera tidsfördröjningar och öka precisionen i den prehospitala vårdprocessen för det stora samhällsproblemet fallskador. 

Datalösningen Asap Core presenteras.

Fallskador är i dag den vanligaste formen av skador med dödlig utgång. Det finns många lösningar som kan detektera fall och exempelvis varna anhöriga eller aktörer inom omsorg. För att vi ska kunna minska det onödiga lidandet och de kostsamma konsekvenserna är det nödvändigt att hitta lösningar som effektiviserar systemet och ser till att patienten får rätt vård så snabbt som möjligt. Under slutkonferensen i juni tycktes deltagarna vara eniga om att det inte är avsaknad av tekniska lösningar som står i vägen för framtiden, utan det är ökad samverkan och interoperabilitet som måste till för att vi ska nå fram till de bästa lösningarna. Och detta arbete har redan startats i och med projektet Autumn Leaves. 

Under eventet fick vi bland annat höra Glenn Larsson och Elin Maxstad från PICTA, Bengt Arne Sjöqvist från Chalmers, samt Elisabet Hammar, verksamhetschef på Sahlgrenska Ambulans, Västra Götalandsregionen, och Ulrika Björner, kvalitetsutvecklare på Göteborgs Stad, berätta om projektets syfte, mål och resultat. Se vad Ulrika och Elisabeth tycker är det viktigaste som de tar med sig från projektet här:

Redan i dag skapas mycket patientinformation som sjukvården aldrig får del av. Bland annat från så kallade smarta enheter som smarta klockor, smarta telefoner och aktivitetsarmband som Fitbits. I den här delen av projektet har man bland annat fokuserat på att tillgängliggöra den information som kommer från dessa olika digitala hjälpmedel samt från fallolyckor för vårdpersonalen.

Jonathan Earnest har under året gjort sitt examensarbete hos oss på Lindholmen Science Park och främst har han arbetat tillsammans med Mattias Seth, doktorand på Chalmers i det här projektet. Den två-åriga yrkeshögskoleutbildningen på KYH Yrkeshögskola till IoT developer avslutas med att han byggt en webbapplikation som fungerar som ett ’proof of concept’ på att den lösning som man i Autumn Leaves-projektet tagit fram faktiskt fungerar. Webbapplikationen är ett gränssnitt för larmoperatörerna på SOS/SvLC och är baserad på deras nuvarande gränssnitt. Under slutkonferensen presenterade Jonathan och Mattias tillsammans med Otto Medin från Intersystems lösningen ASAP Core (Acute Support Assessment & Prioritizing Core) som är den nod i systemet som samlar in data. Nedan kan du höra vad Mattias Seth från Chalmers tycker har varit den främsta lärdomen i projektet:

Även tre företag som varit delaktiga i projektet fanns på plats. Utöver Cuviva som också presenterade på scenen var representanter från såväl ImagineCare som Raytelligence på plats för att dela med sig. 

Inom kort kommer du att kunna läsa projektets slutrapport och också se en film. Under slutkonferensen fick vi alla ta del av premiärvisningen av informationsfilmen om Autumn Leaves som skapats av PICTAs Andreas Dehre och Elin Maxstad tillsammans med Lindholmen Science Parks duktiga filmmakare. Kommer snart på en dator nära dig!

 

Läs mer om projektet Autumn Leaves här