Hoppa till huvudinnehåll

Samtal om demokratin lyfts fram på Audiovisual Days

tisdag, oktober 31, 2023

International Youth Think Tank jobbar aktivt för att främja demokratirörelsen bland 18-24-åringar i hela världen. På Audiovisual Days i november är tankesmedjan en av utställarna, och bjuder samtidigt in till demokratisamtal genom Open Chair Democracy Talks.

två personer som pratar med varandra

Audiovisual Days går av stapeln den 8-10 november och är en unik plats för att utforska de senaste innovationerna inom den kreativa branschen. Alltifrån filmskapare till journalister kommer berätta om hur de producerar berättelser och inspirerar människor. Att International Youth Think Tank (IYTT) skulle delta såg Urban Strandberg, en av grundarna, som en självklarhet.

– Vi ville inte gå miste om möjligheten att delta. Audiovisuell produktion har en otrolig inverkan på demokratiska processer. När en aktivistgrupp använder en dokumentär för att övertyga människor att skriva under en namninsamling; när en politisk aktivist använder sociala medier för att driva på sammanhållning kring en fråga; när en journalist förmedlar information genom en animerad video: alla demokratiska aktörer är alltmer involverade i produktionen av berättelser, och i synnerhet digitala berättelser, säger Urban.

Samtal, utställning och föreläsning

International Youth Think Tank (IYTT) är en ideell organisation, som främjar demokratirörelsen bland 18-24-åringar i hela världen. De är en tankesmedja där ungdomar föregår med gott exempel när det gäller makt och demokratiska innovationer. På Audiovisual Days kommer en av IYTT:s Youth Fellows, Michele Castrezzati, att bjuda in besökare till korta demokratisamtal genom metoden Open Chair Democracy Talks. Michele kommer också att visa upp en egen visuell skapelse: utställningen AQUAE som är en samling bilder tagna i Rajasthan, Indien. Utställningen skildrar kampen om vatten i en region som utmärks av svår torka och ojämlikhet i vattentillgångar. Bakgrunden är att Michele under en månad i våras genomförde en fotografisk expedition i Rajasthan. Han tog bilder på människor som dricker, hämtar vatten, simmar, badar, tvättar, i ett försök att dokumentera det komplexa förhållandet mellan människor och vatten i tider av vattenbrist.