Hoppa till huvudinnehåll

SEEL invigt – toppmodern testbädd för elektromobilitet

måndag, september 11, 2023

Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sverige och Europa ska klara klimatmålen och invigningen av SEEL markerar en milstolpe i utvecklingen mot en mer hållbar transportsektor.

SEEL invigs

– Sverige har en stolt tradition inom fordonssektorn och med SEEL stärker vi landets konkurrenskraft ytterligare. Den testning och forskning som bedrivs här kommer att ha en avgörande plats för övergången till ett elektrifierat transportsystem. Med SEEL kan den svenska transportsektorn leda den globala utvecklingen mot ökad hållbarhet.

Ebba Busch, energi- och näringsminister

Fredagen den 1 september invigdes SEEL, Swedish Electric Transport Laboratory, som ägs av RISE och Chalmers och består av tre enheter i Göteborg, Nykvarn och Borås.

– RISE styrka är att samla aktörer för att kraftsamla och driva forskning och utveckling i världsklass. Hos SEEL möts industrin och forskningen för att accelerera omställningen inom elektrifiering och stärka svensk fordonsindustris konkurrenskraft, säger Pia Sandvik, VD RISE.

– I de snabba omställningar som kommer att krävas är Chalmers roll som tekniskt universitet att bidra med forskningsgenombrotten och den ingenjörskompetens som krävs, men själva omställningen måste göras av många aktörer tillsammans. SEEL är ett fint exempel på just detta, säger Martin Nilsson Jacobi, rektor och vd Chalmers.