Hoppa till huvudinnehåll

Techbolag tar tillbaka båtbyggandet till Lindholmen

fredag, december 8, 2023

Ett startupbolag som fokuserar på smarta och innovativa transportlösningar via vattenvägen flyttar in på techarenan The Yard Lindholmen i den unika gamla varvsfastigheten.
 

cstrider

– The Yard passar oss perfekt. Det är dessutom trevligt att återknyta historien och bygga båtar i gamla varvslokaler, säger Tobias Husberg, grundare och VD för Cstrider som är ett av de senaste tillskotten i medlemsskaran på The Yard Lindholmen.

The Yard Lindholmen öppnade upp portarna i januari i år och är en ny arena för små och växande techbolag i Götaverkens gamla varvsområde. Medlemmarna erbjuds en stor verkstadshall kombinerat med kontorslokaler för att arbeta med, eller testa, diverse mjuk- och hårdvara.

Tobias Husberg och företaget Cstrider har sina rötter här på västkusten och ingår även i inkubatorprogrammet på Innovatum Science Park i Trollhättan. Men det är här på The Yard som de kommer att bygga sina första prototyper och mock-ups av båtarna och återskapa varvskänslan på riktigt i området.

– På The Yard kommer vi att bygga prototypbåtar och mock-ups, och iterera med riktiga tester – förhoppningsvis tillsammans med Chalmers, Lindholmen Science Park AB och RISE (SSPA). Så det här är inte längre platsen där det bara byggdes fartyg förr, utan det sker igen, säger Tobias Husberg.

Rymdteknik på vatten

Cstrider arbetar med smarta urbana vattenburna passagerartransporter och rymdteknik.

– Vi bygger passagerarfärjor och det kompletta transportsystemet som kan anpassas och skräddarsys efter varje stads unika behov. På ett miljövänligt och hållbart sätt tillhandahåller vi en lösning som kan minska pendlingstiden och stödja ökad kvalitet i stadslivet, säger Tobias Husberg.

Valet att bli medlem på techarenan The Yard här på Lindholmen var enkelt.

– För att kunna bygga, och så småningom få in och ut, våra båtar var storleken på ytan viktigt, högt i tak och stor entréport var det avgörande. Men att vara nära vattnet och älven är även av stor betydelse för att möjliggöra testning och iteration, både på kort och lång sikt. Att byggnaden sedan var en gammal varvsfastighet är bara en stor bonus, säger Tobias Husberg.

The Yard är ett initiativ från fastighetsbolaget Älvstranden Utveckling AB som äger flertalet unika varvshistoriska fastigheter på Lindholmen, tillsammans med Business Region Göteborg och Lindholmen Science Park AB. Det är en kreativ och alternativ miljö som ytterligare förstärker Lindholmen Science Parks innovationskluster.