Hoppa till huvudinnehåll

Upplev den virtuella varvshistorien

onsdag, september 14, 2022

Studio Jox bygger en virtuell miljö där du kan uppleva varvsepoken som dominerade Lindholmen under flera hundra år. Den färdiga VR-plattformen har premiär under Göteborgs 400-årsjubileum nästa sommar, men redan under Visual Arenas 10-årsjubileum kan du få ett smakprov. 

Jonas Myrstrand

Jonas Myrstrand, Studio Jox

Bakom idén och utvecklingen står Studio Jox och närmare bestämt Jonas Myrstrand.
- Jag brinner för att berätta om varvshistorien. Jag var på Varvshistoriska föreningens museum och såg gamla fotografier och filmer och tänkte att det här måste folk få uppleva, att det var så här det var, berättar Jonas.

Varvshistoriska föreningen har låtit bygga modeller av varje varv från den stora varvsepoken, som finns att upptäcka på muséet. Jonas lånade modellerna för Lindholmens varv, scannade alla volymer och la in i 3D. Till sin hjälp har han haft en programmerare och en animatör. Jonas själv har regisserat de berättelser som användaren kommer att få uppleva i VR-miljön. 

- Syftet med berättandet i VR är ge en känsla av hur det kunde ha varit att arbeta på varvet: att sjösätta fartyg, köra kran, nita och svetsa. Den konstnärliga stilen och berättelsen är en skuggvärld, med varvsarbetare som är silhuetter och fragmentariska hus. Jag vill att det ska kännas som ett minne, säger han. 

Vill upplysa ungdomar

Framför allt riktar sig VR-plattformen till unga som själva inte fått uppleva varvstiden och Jonas poängterar vikten av att nå ut till bibliotek eller skolor när projektet är färdigt. Redan nu har testpublik fått ta del av en VR-film, GBG Minnesvarv, som ger ett smakprov. Det är en kort fristående VR-film, som är en berättelse från och om VR-plattformen. 

- De unga tar till sig filmen blixtsnabbt, de är så vana VR-användare. “Wow, har det verkligen varit så här?” säger allihopa, menar Jonas. Även om de har hört talas om varvstiden så kan de inte förstå att det var så här det såg ut och så här det kändes att vara på plats. VR-mediet tillför verkligen något till känslan av att vara där mitt i varvsepoken, avslutar han.

Upplev VR-miljön på Visual Arena

Den 22 september firar Visual Arena 10 år. Studio Jox kommer att vara på plats så att besökare kan uppleva den korta VR-filmen GBG Minnesvarv, som redan har flera Award Winner-utmärkelser på internationella filmfestivaler. 


Vill du veta mer?

Produktion: https://studiojox.se
Finansiering: Film & tv Lindholmen, Västra Götalandsregionen, Varvshistoriska föreningen, KulturRådet, Konstnärsnämnden
 

VR-bild