Hoppa till huvudinnehåll

Vi utforskar Roblox: Nya världar och perspektiv

onsdag, november 1, 2023

På Audiovisual Days första dag kommer GameLab Lindholmen att djupdyka i Roblox universum för att försöka förstå varför just Roblox tagit världen med storm. Hur kan vi använda oss av Roblox som plattform för att motivera och inspirera barn och ungdomar?

skärmdump från roblox

Roblox är ett omåttligt populärt spel bland barn och unga. Det är en mångsidig onlineplattform som låter användare spela, skapa sina egna spel och världar samt interagera med andra spelare över hela världen.

Dataspelsföretaget Coffee Stain Gbg har storsatsat på Roblox och tog tidigare i år över Robloxsuccén Welcome to Bloxburg. Studiochef på Coffee Stain Gbg, Rasmus Knutsson, kommer till Audiovisual Days för att berätta mer om denna megasatsning. Han får sällskap av Pernilla Bredberg och Anders Solberg på Visit Värmland respektive Compare som tillsammans utvecklat Railblox, en Roblox-värld skapad för Hagfors järnvägsmuseum i Värmland. Syftet är att använda Roblox för att skapa en spelvärld där spelare, främst barn och ungdomar, kan utforska museet och få utmaningar hämtade från Hagfors historia. Hur har satsningen gått? 

För att berika vårt Roblox-perspektiv har vi även bjudit in en kunnig Roblox-expert, 13-åriga Mio Rindlav, som kommer hjälpa oss att förstå Roblox och dela med sig av vad som motiverar honom inom spelets värld.

– Jag gillar att spela Roblox eftersom det finns olika spel i Roblox, och det beror på vilket humör man är på. Om man är trött kan man till exempel spela något lugnare spel, och dagen efter skolan när man är pigg kan man istället ge sig på ett mer utmanande spel, säger Mio.

Dessa olika perspektiv kommer att utforskas under programpunkten The Rise of Roblox på Audiovisual Days den 8 november kl 10.00-11.00. Tora Stridh, Projektledare på GameLab Lindholmen, leder föreläsningen. 

Mer om The Rise of Roblox

The Rise of Roblox är en programpunkt på Audiovisual Days, och ett samarbete mellan GameLab Lindholmen och Xperience Next. GameLab Lindholmen är en del av den regionala spelsatsningen Level up, ett initiativ av Högskolan Skövde, Science Park Skövde och RISE med syfte att stärka och främja spelindustrin inom regionen. Xperience Next är upplevelseindustrins innovationsplattform och mötesplats för digitalisering, affärsutveckling och teknik som har fokus på turism, kultur och idrott med sin bas på Lindholmen Science Park.