Hoppa till huvudinnehåll

Yrgo utbildar till framtidsyrken inom besöksnäring, media, bygg, teknik och IT

fredag, augusti 11, 2023

Strävan mot en mer hållbar produktion driver på kompetensbehoven inom bland annat elektrifiering. Utbildningarna behöver hela tiden anpassas och utvecklas för att kunna leverera den kompetens som branschen efterfrågar. Det märker man tydligt på yrkeshögskolan Yrgo, som har sin bas på Lindholmen.

elektronikingenjörer arbetar

Bild: yrgo.se

Vad har Yrgo för utbildningar som rör elektrifiering?
– Vi har fyra olika utbildningar varav två är helt nya: automationsingenjör mekatronik, electromobility designer engineer (NY), elektronikingenjör – autonoma system samt elektronikingenjör – inbyggda system (NY). Alla är tvååriga heltidsutbildningar och startar i september, berättar Karin Omsén som är rektor på Yrgo.

Ni skapar ju utbildningar i samråd med och på uppdrag av branschen – har ni märkt en ökad efterfrågan på kompetens inom elektrifiering?
– Ja, absolut. Vi har ju redan utbildningar i gång inom elektrifiering och varje utbildning tar en viss tid att få fram. Först ska branschen eller vi uppfatta behovet, sedan ska vi skapa och skriva utbildningen, ansöka om att få bedriva, få Myndigheten för yrkeshögskolans beslut om beviljande och sedan marknadsföra, anta och slutligen starta utbildningen med lärare och konsulter.

– Nu när Novo Energys batterifabrik är i startgroparna märker vi det än tydligare och har många workshops med branschen kring kommande kompetensbehov. Det är ett stort fokus på ”batteriekonomin” i hela Västra Götaland och minst 7000 personer kommer behöva anställas.

Har ni någon helt ny utbildning, eller har ni anpassat de utbildningar ni redan hade?
– Svaret är både och, faktiskt. Just nu anpassar vi en logistikutbildning som tidigare hette ”Distributionsstyrning och ledarskap” att bättre passa arbetslivets kommande kompetenskrav. Andra ansökningar som vi skapar ihop med branschen just nu är exempelvis Kvalitetstekniker och Produktionslogistiker vilka är helt nya både för oss och Göteborg.

Har ni behövt anställa någon ny kompetens inom området elektrifiering?
– Ja, vi har anställt både lärare och utbildningsledare, men vi anlitar främst konsulter som är branschkunniga och har yrkesspecifika kunskaper med sig in i undervisningen.

Hur är intresset bland de sökande för dessa utbildningar?
– Det är relativt svårt att locka sökande till de nya utbildningarna inom elektrifiering, men så är det nästan alltid när något är nytt. Det tar en stund för nya utbildningar att etablera sig och att sökande hittar dessa. Därför är det viktigt att branschen själva jobbar med att skapa attraktionskraft så de lockar de nya talangerna. Vi måste alltså göra detta ihop med arbetslivet, gemensamt lyfta att detta är framtidsyrken.

Om man står inför att välja en utbildning, varför ska man välja en av dessa?
– Du får ett framtidsyrke, ett hållbart yrke, kan göra en ”grön karriär” och kommer att arbeta i en kliniskt ren arbetsmiljö (batterier är lättantändliga, så det är labbmiljö). Dessutom är det är en oerhört spännande utveckling som man får vara med om att bedriva, och regionen satsar stort på detta.