Hoppa till huvudinnehåll

En dag fylld av inspiration, innovation och intressanta samtal

måndag, september 25, 2023

Lindholmen Open Day är ett årligt event arrangerat av Lindholmen Science Park tillsammans med partners och grannar på området. I år gick det av stapeln den 20 september på Lindholmspiren 3-5 och fyllde både Gågatan och Älvrummet med utställare och inspirerande föreläsningar.

Publik Lindholmen Open Day

Syftet med eventet är att lyfta all den innovation som skapas genom samarbeten i Lindholmen Science Parks dynamiska miljö. Samtidigt är det förstås ett tillfälle för organisationer verksamma både på området och i det övriga ekosystemet att visa upp sig och nätverka med varandra, vilket kan leda till nya samarbeten.

— I år var det rekordmånga verksamheter som ville vara med i programmet och vi hade totalt 28 utställare och 37 talare som alla bidrog till kunskapsspridning och många intressanta samtal, säger Karin Weijdegård, projektledare för Lindholmen Open Day.

Redan i entrén möttes besökare av ett antal fordon som visades upp i utomhusutställningen. Bland annat en testkörning med Lynk & Co och visning av det nya bilmärket Lotus drog många nyfikna besökare. I Älvrummet pågick kortare föreläsningar under hela dagen med bland annat från Alwin Bakkenes, chef för mjukvaruutveckling på Volvo Cars, Marcus Nilsson från Zenseact som berättade om hur ny teknik kan skapa säkrare bilar, och Annika Wilén från Älvstranden Utveckling, som målade upp bilden av Lindholmsområdets fortsatta utveckling.

Årets Samverkare 2023

Som final på scenprogrammet delades priset för Årets Samverkare ut för femte året i rad. I år gick det till Eva Essvik, chef för näringslivssamarbeten, partnerskap och digital innovation på GöteborgsOperan, som prisades för sitt engagemang i att hitta nya vägar för att locka publik tillsammans med andra aktörer.

— Vi vill ju att det arv vi förvaltar ska nå ut till många fler. För att göra det behöver vi lyfta blicken och se hur vi kan nå ut till olika målgrupper. Det betyder inte att allt ska streamas, utan att folk ska få upp ögonen för scenkonsten och Operan, så att vi kan locka dem till oss och få den här känslan av samhörighet som scenkonsten innebär, säger Eva Essvik.

Läs mer om priset och de andra nominerade här >

I år delades även ett hederspris ut och det gick till Glenn Evans på Älvrummet som sedan Lindholmen Science Parks start för över 20 år outtröttligt guidat grupper kring området.

Sociala aktiviteter avslutade dagen

För dem som ville lära sig mer om ny teknik och innovationer inom det audiovisuella området, efter att programmet i Älvrummet slutat, ordnade Visual Arena ett event om hur Virtual Production förändrar TV- och Filmbranschen samt ett mingel i deras utställning om storytelling, interaktiva konstverk, digitala tvillingar och mycket mer.

Ett annat stående inslag under Lindholmen Open Day är Lindholmenstafetten. I år arrangerades den av friidrottsklubben Ullevi Vikingen och över 50 lag deltog i de fyra etapperna på 2,5 km var. Vinnare var Zenseact 12 (ett av företagets 13 deltagande lag) på tiden 37,44.

Och som pricken över i:et bjöd Uni3 by Geely och Clarion Hotel the Pier in till en välbesökt After Work på hotellets inglasade takterass.  

— Det har varit ett stort engagemang kring dagen och många ser värdet i att vara med och skapa ett kreativt community på området. Vi ser redan fram emot nästa år och hur vi ska utveckla dagen till att bli ännu bättre och involvera än fler aktörer, säger Karin Weijdegård.

Utställning i Gågatan

Utställningen i Gågatan lockade många besökare.

Svea Skivgarde

Svea Skivgarde spelade musik i Gågatan.

Utställning Lotus

Nya bilmärket Lotus visade upp sig.

Mood Manager Alex

Mood manager Alexander Pettersson bjöd på muffins.

Äldre man med VR glasögon

Visual Arena bjöd på upplevelser i virtual reality.

Lindholmenstafetten

Många löpsugna deltog i Lindholmenstafetten.