Hoppa till huvudinnehåll

Unik samverkan kring ukrainska flyktingar och svenska företag

fredag, oktober 13, 2023

När kriget i Ukraina bröt ut valde Lindholmen Science Park med flera organisationer att gå samman i ett gemensamt projekt för ukrainare som kommit till Göteborg. På slutkonferensen för #CareConnectWithUkraine delade partners och deltagare med sig av sina erfarenheter. 

glada personer framför en vepa

Foto: Tony Trump

Syftet för samarbetet inom #CareConnectWithUkraine var att bygga broar mellan svenska företag och ukrainska jobbsökande, och under åren 2022-2023 engagerades 550 deltagare och 50 företag. Bland resultaten finns fler än 100 s k success stories, där personer har startat nya jobb och även fått en känsla av tillhörighet i det svenska samhället.

Genom samverkan arrangerades jobbmässor, seminarier och undervisning inom ramen för projektet. Under tiden utvecklades även framgångsrika samarbeten med Göteborgs universitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Vill dela med sig av erfarenheter

Projektteamet bestod av personer från den ideella föreningen Help Ukraine Gothenburg samt projektledare och kommunikationsansvarig från Lindholmen Science Park. På slutkonferensen fick publiken fick ta del av av starka men - i mångt och mycket - optimistiska berättelser.

– Vi har utvecklat ett unikt samarbete och vi hoppas att många fler kan bli inspirerade här idag. Det är också ett sätt att säga tack till alla de som har engagerat sig i projektet och visa att vi hade aldrig kunnat genomföra projektet utan deras hjälp, vi hade aldrig kunnat göra och erbjuda allt detta på egen hand, säger Mariya Melnyk, Projektledare Lindholmen Science Park.

Fortsatt stöd i nästa fas

Men arbetet för att stötta ukrainare i Göteborg behöver fortgå. Tack vare finansiering från Europeiska Socialfonden har arbetet kunnat skalas upp och i september 2023 beviljades projektet stöd på nytt. Den nya fasen heter "Empower UA" och fokuserar på områdena arbetsmarknadsintegration, inkludering genom utbildning och psykologiskt stöd. Nu drivs projektet av Help Ukraine Gothenburg i samarbete med Svenska Kyrkan och International House Gothenburg. 

Lindholmen Science Park fortsätter stötta projektet på de sätt vi kan via vårt nätverk.

– Jag ser ett värde i att använda den styrka vi har som samarbetsplattform och hur vi kan bidra till det här initiativet. Genom vårt omfattande nätverk av företag kan vi snabbt mobilisera kontakter och kopplingar. Vi har i detta ett tydligt och konkret stöd från våra ägare, säger Tord Hermansson, vd Lindholmen Science Park.

konferensbild